Utvärdering av årets äppelmust (nörderi!)
Nu vette rackarn om inte sista satsen med äppelmust är gjord för i år. Efter att ha börjat rätt hafsigt med en allsköns blandning av äpplen, nördade jag mer och mer in på att prova var sort för sig. Detta har säkert delvis att göra med besöket på årets skördefest på Tyrolen, där man hade möjlighet att träffa en livs levande pomolog. Uppenbart vad en sådan gör, men för de okunniga kan jag berätta att det är en äppelexpert. (Nä hörni, jag hade inte heller en susning att det hette så.) Denne man artbestämde våra tre senare äppelsorter (de två tidiga sorterna var tyvärr slut) och resultatet blev Aroma (de gigantiska jag visat er tidigare), Husmodern och en lite ovanlig sort; Oberländer. Av dessa tre ger Aroman helt klart godast must. Såå söt! Oberländern gav hyfsat resultat, lite beska mot slutet möjligen. Husmodern har jag inte ensam gjort must på för den vet jag ger rejält med beska och strävhet. Vildäpplena som växer på åkern hade jag goda förhoppningar om då de är så söta, men tji fick jag för det blev ganska besk must av dem med. Så, nu ska jag försöka minnas detta tills nästa stora äppelskörd som lär bli först om tre år om trenden håller i sig. Men förhoppningsvis har vi must som räcker fram till jul i år i alla fall..
