Nyponsoppa
Hade en febrig liten plutt hemma häromdagen och som vanligt när de är sjuka vill de knappt äta något alls. Därför blev det nyponsoppa med massa grädde till mellis, mest för att det känns som typisk "sjukmat".
Har ni inte gjort egen nyponsoppa tidigare så rekommenderar jag att tänka om. Det tar på sin höjd 30 min, varav hälften är koktid och smaken är något helt annat än något tråkigt pulver!

Låt 2dl torkade nypon dra i vatten en stund. Första gångerna jag torkade nypon var jag supernoga och skrapade ur kärnor och hade mig. Det gör jag inte längre. (Vilket jäkla jobb det var!) Att dela dem räcker gott tycker jag, allt silas ju sen ändå. Men säkert finns det de som är knussliga och tycker kärnorna ger bismak, så jag lämnar torkningsprocessen öppen att göra som man känner för/orkar med. Anyway, häll av nyponen, lägg i kastrull med 5dl vatten, en halv vaniljstång och rivet skal av en halv citron. Koka upp och låt koka 5-15 min, tills skalen känns mjuka. Fiska sedan upp vaniljstången (har glömts ett antal gånger kan sägas) och mixa sedan nyponen med stavmixer.

Häll massan i en sil och mosa igenom den.

Mosresterna är kalas att ge till hönsen. Kunde man tro, men som vanligt är mina höns extremt skeptiska. De brukar dock få det i vilket fall och när all annan mat är slut går det ner. (Eller så äter skatorna upp det, men det bjuder jag på i så fall.)
Koka upp 5dl vatten men 0,5 dl socker och häll i det silade moset däri. Koka upp, dra åt sidan och rör sedan i potatismjöl (utblandat i vatten) till önskad konsistens, ca 0,5 msk.
Servera med en stor klick vispad grädde, banan, biskvier eller annat ni gillar att lägga i. Klart!
