Valnötter
Jag gjorde detta för två år sedan, när vi sist hade en skaplig valnötsskörd. Då var jag påläst om hur man tar hand om sina valnötter. I år trodde jag att jag kom ihåg. Det gjorde jag inte. Så nu lite tips. För det första: var utomhus. Det skvätter så in i norden och fläckarna går knappt bort. För det andra: använd handskar. Om du inte gillar att vara brun om fingrarna och ha nikotingula naglar i tre veckor efteråt. För det tredje: när du fått bort det yttre skalet ska nöten helst få torka (och mogna) ett tag. Men i övrigt är det såhär man får göra med (våra) valnötter. I kid you not.

Tag en styck valnöt.

Tag en styck hammare.

Smasha ytterskalet.

Ta i för kung och fosterland när du ska krossa innernöten.

Krossa det som finns kvar och inse sedan att nöten inte var riktigt färdigvuxen än och dels endast består av två små yttepyttebitar än så länge, dels smakar beskt och omoget.
Upprepa proceduren om ett par veckor. Utomhus. Med handskar.